Proč neodcházet z Facebooku, a jak ho ovládnout

Vzhledem k mnoha přínosům Facebooku za mne zaprvé není žádný důvod odcházet, a za druhé hlavně není kam, protože nikde jinde není tolik přátel ani Čechů obecně.

Jsem už roky přítomen na více než 10 dalších sociálních sítích (Instagram, YouTube, LinkedIn, Twitter/X, TikTok, Reddit, Threads, Mastodon, Blue, WhatsApp, Telegram, …), tak to bohužel vím, že alternativa zatím neexistuje.

Co je tedy potřeba udělat?

Tohle uplatňuji už přes 14 let a mám klid:

Nastavte si pár jednoduchými kroky Facebook tak, aby on sloužil vám, a ne vy jemu, aby pro vás byl spojovatelem, pozitivním zážitkem a pomocníkem, ne iniciátorem stresu či negací:

  • Ty hlavní lidi nebo stránky které chcete sledovat, si dejte sledovat prioritně (bohužel tak lze označit maximálně 20 profilů 😥):

  • Nastavte si BEZPLATNÉ dvoufázové zabezpečení svého Facebook profilu, e-mailu, atd., a už vám nikdo neukradne heslo k nim. Tento návod krok za krokem jsem zveřejnil už před více než 7 lety a mnohokrát na něj všude odkazoval, ale stejně mi téměř každý týden jako napůl ajťákovi píšou nešťastní přátelé, že jim někdo ukradl profil, který si bohužel nikdy takto jednoduše a zdarma nezabezpečili.
  • Uzamkněte si svůj profil, aby vám na vaši osobní zeď ani nikdo z přátel nemohl vkládat své příspěvky (komentovat vaše příspěvky budou moci i nadále). Mnohdy to totiž končí tak, že vašim přátelům hackeři ukradnou profil, a pak jejich jménem sdílejí na zdi jejich přátel různá „lákadla“ (např. falešné inzeráty s významnými politiky), aby mohli ukrást profil dalším z vašich přátel:

  • Nastavte si, aby vaše příspěvky na vaší osobní zdi standardně viděli jen vaši přátelé (postup viz video výše). Lidé se často diví, proč dostali ban od Facebooku, což se obvykle děje po nahlášení jakéhokoliv příspěvku více lidmi, což vám ale pochopitelně neudělají pečlivě vybraní přátele. Stačí když svým názorem naštvete nějakou komunitu (cyklisté, fotbaloví fanoušci, nositelé jiného politického smýšlení, atd.), napíšou si u sebe ve skupině co jste si o nich dovolili napsat, a skupina naběhne k vám na profil váš VEŘEJNĚ viditelný příspěvek nahlásit. Což se u soukromého příspěvku jen na přátele samozřejmě nestane, protože ho nikdo z těch cizích lidí neuvidí.
  • Sledujte, lajkujte, komentujte a sdílejte pouze pozitivní (Vzdělávání pro demokracii), krásné (Inspirace – květiny) a užitečné informace (Zdravotní gramotnost, Finanční akademie), algoritmus Facebooku vám jich pak automaticky bude zobrazovat víc.
  • Přestaňte sledovat, lajkovat, komentovat a sdílet všechno co vás štve (politika, zlí lidé, bulvár, …), algoritmus Facebooku vám to přestane nabízet.
  • Všechny falešné profily a toxické lidi (uráží, nadává, pomlouvá, lže, je vulgární, …) si po ověření že nebudou jiní okamžitě blokujte.
  • Stejně tak si blokujte všechny extremistické strany a profily jejich politiků, proruSSké dezinformační weby, atd., není ani sebemenší důvod si cokoliv od nich číst, nic z toho vám garantuji nikdy nijak nebude chybět.
  • Všechny pro vás nesmyslné reklamy si hned blokujte:

Někdy zablokování reklamy nevím proč nefunguje na 100 %, pak si stačí zablokovat přímo profil té firmy, která vás opakovaně irituje.

Reklama kterou se pokusíme zablokovat se nám pak nejenže může objevovat, ale dokonce i častěji než předtím! To by mohlo být proto, že jsme na tu reklamu reagovali (byť negativně, za účelem blokace), a strávili jste nad ní více času než běžný uživatel, což by hloupý algoritmus Facebooku mohl chápat jako náš větší zájem o tento produkt či firmu.

A co jsou pro mne ty přínosy Facebooku?

  • Mám zde propojení na většinu rodinných příslušníků, kteří většinou bydlí několik set, a někdy i přes tisíc kilometrů daleko. Když už pochopitelně s nimi všemi nemohu být osobně, tak aspoň okamžitě vidím na fotografiích i videích jejich rodinné oslavy, svatby, narození dětí, jak jim krásně rozkvetla zahrada, co nového namalovali, kde jsou na dovolené, atd., což bych se nikdy až tak jednoduše a hned nedozvěděl.
  • Mám zde propojení na několik tisíc přátel, z nichž znám většinu osobně, ať již kolegy ze všech mých prací, spolužáky ze základky i z gymnázia, aktivní občany z politických demonstrací, umělecky nadané osobnosti a podporovatele z komunity kolem Galerie pro onkologické pacienty, milovníky psů z dostihů chrtů, cestovatele v ObyAutech z pobytů v autokempech, nadšené majitele ze srazů majitelů aut, příznivce kdysi zakázaných písničkářů, zkušené účetní a daňové poradce, šikovné malé a střední podnikatele, a z desítek mých dalších aktivit a koníčků.
  • Chodí mi sem na jedno místo nejnovější články z mnou preferovaných důvěryhodných a nezávislých médií, které pak mohu hned sdílet do relevantních Facebook skupin a na desítky našich Facebook stránek.
  • Dostávám na jedno místo upozornění a pro mne relevantní reklamy od mnoha set firem a lidí z desítek mých zájmů, což bych normálně nikde nezvládl evidovat, sledovat a číst.

Máte-li jakýkoliv dotaz, námět či připomínku, napište mi prosím do komentáře, rád vše zodpovím.

Facebook komentáře